Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Για το νέο «διάλογο στην παιδεία»

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας-ΕΕΚ καλεί τη μαθητική και φοιτητική νεολαία να απορρίψει ολοκληρωτικά την πρόταση του νέου Υπουργού Παιδείας, Α. Σπηλιοτόπουλου, για νέο «διάλογο» για την παιδεία και μάλιστα από «μηδενική βάση». Μετά την παταγώδη κατάρρευση του πρώτου «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», την επιβολή του κατώτατου βαθμολογικού ορίου εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (βάση 10), την ψήφιση του νέου Νόμου-Πλαισίου, τη «διασταλτική ερμηνεία» του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά και το συνοδευόμενο όργιο της Κρατικής καταστολής είναι…αργά πια για διάλογο με αυτήν την κυβέρνηση.

Οι «δημοκρατικές» ευαισθησίες της φάνηκαν όταν αρνούταν να δεχτεί τα αιτήματα 400 κατειλημμένων σχολών, όταν μετέτρεπε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας σε θαλάμους αερίων από τα χημικά που πετούσαν τα ΜΑΤ και τσάκιζε στο ξύλο τους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, όταν ανέχονταν ακροδεξιούς-παρακρατικούς δίπλα στη ΔΑΠ να χτυπούν αριστερούς φοιτητές στις συνελεύσεις, πάνω απ’ όλα όταν έβαφε τα χέρια της με το αίμα του Αλέξη Γρηγορόπουλου!

Είναι η πρωτοφανής εξέγερση της νεολαίας –που ξέσπασε απ’ αφορμή της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή- και η λαϊκή συμπαράσταση σ’ αυτήν που έσπρωξε τον Καραμανλή στην απομάκρυνση του πολιτικού «παχύδερμου» Στυλιανίδη από την «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπ. Παιδείας, την αντικατάσταση του από το «μαλθακό» Σπηλιοτόπουλο και την επανέναρξη του «διαλόγου». Με αυτό το μέσο, επιχειρούν τώρα να αναστρέψουν την οργή της νεολαίας ενάντια της, αλλά προπαντός να προετοιμάσουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο αντι- μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της επιχειρηματικοποίησης-ιδιωτικοποίησης της παιδείας, με πρώτη την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τόσο η λεγόμενη «ελεύθερη πρόσβαση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρεται να προτείνει το παρα-κυβερνητικό «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας» (ΕΣΥΠ) υπό τους Βερέμη-Μπαμπινιώτη, όσο και η φημολογία για ουσιαστικό «πάγωμα» του νόμου για την εξίσωση ΚΕΣ-ΑΕΙ δεν αποτελεί παρά το «καρότο» στα πλαίσια μιας νέας απόπειρας ανασύνταξης της κυβέρνησης συνδυασμένο με το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί και το «Μαστίγιο». Οι Εισαγγελείς και η Αστυνομία περιμένουν με «τα όπλα παρά πόδας» να καταλύσουν το πανεπιστημιακό Άσυλο με πρόσχημα την «κατάχρηση του από τους “κουκουλοφόρους” και τη “νέα γενιά τρομοκρατών”, πέντε μαθητές στη Λάρισα είναι υπόδικοι με βάση τον «αντι-τρομοκρατικό» νόμο για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Δεκέμβρη, εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές είναι χωρίς βιβλία λόγω της επιβολής της «λίστας συγγραμμάτων» με βάση το νέο Νόμο-Πλαίσιο…

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας τάσσεται ενάντια

  • Σε κάθε «διάλογο» με προειλημμένες αποφάσεις με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣΕΒ και δεν αναγνωρίζει κανένα εκπρόσωπο του νεολαιίστικου κινήματος στο «Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας», ούτε σε όσους θέλουν να νεκραναστήσουν την ΕΦΕΕ και τις αντίστοιχες γραφειοκρατικές ομοσπονδίες των σπουδαστών των ΤΕΙ και των μαθητών. Οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν εκφράσει επανειλημμένα και ξεκάθαρα τις θέσεις τους μέσα από τα Συντονιστικά των Συνελεύσεων και Καταλήψεων, παλεύοντας για την κατάργηση όλων των αντι-εκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για πραγματικά δημόσια-δωρεάν παιδεία στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών αναγκών, για λιγότερη-μόνιμη-αξιοπρεπή δουλειά για όλους.

  • Στην «ελεύθερη πρόσβαση» με τους ίδιους και χειρότερους ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση-έρμαιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην κρατική τρομοκρατία και την καθηγητική αυθαιρεσία. Η «αποδέσμευση» Λυκείου-Πανεπιστημίου θα σημάνει την πλήρη αποδέσμευση και των δύο κομματιών της εκπαίδευσης από κάθε έννοια δημόσιου χαρακτήρα και θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την ολόπλευρη προσαρμογή τους στο καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μαζικής ανεργίας που απειλεί ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της νεολαίας, ειδικά στις συνθήκες της σημερινής γιγάντιας οικονομικής κρίσης.

  • Στην κατάλυση του πανεπιστημιακού και λαϊκού Ασύλου από την αστυνομία και τους παρα-κρατικούς. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο το δικαίωμα του φοιτητικού κινήματος να συζητά και να δρα μέσα στις σχολές, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και κάθε μέσο μαζικής έκφρασης που αυτό επιλέγει στον αγώνα ενάντια σε κάθε διαδικασία γραφειοκρατικής φίμωσης του, αλλά και το δικαίωμα και την ανάγκη του ευρύτερου εργατικού λαϊκού κινήματος να χρησιμοποιεί τις σχολές σαν Κέντρα Αγώνα, κέντρα συντονισμού των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζομένων και των ανέργων, όπως συνέβη εκτεταμένα κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη. Αυτό είναι που φοβίζει πάνω απ’ όλα την αστική εξουσία και τους εκ δεξιών και εξ αριστερών στυλοβάτες της. Αυτό είναι που δεν πρόκειται με τίποτα να τους παραχωρήσουμε!!!

Ο μόνος πραγματικός διάλογος που πρέπει και μπορεί όσο ποτέ άλλοτε να γίνει είναι αυτός μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εργατικής τάξης από τη σκοπιά του κοινού, αντι-γραφειοκρατικού αγωνιστικού συντονισμού για την ανατροπή των αντι-εκπαιδευτικών νόμων και της άθλιας κατάστασης ολόκληρης της παιδείας. Για ένα νέο Δεκέμβρη, πιο μαχητικό και πιο επαναστατικό!

Πρέπει να παλέψουμε άμεσα για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας ενάντια στο τρίχρονο (τουλάχιστον) πακέτο λιτότητας που έχει αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Καραμανλή χάρη της «διεξόδου» από την κρίση με καπιταλιστικά μέσα. Οι συνολικές συνθήκες διαβίωσης του λαού θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο. Η μόνη διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση, μπορεί να δοθεί με εργατικά, επαναστατικά και σοσιαλιστικά μέσα, με την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή και κάθε κυβέρνησης με την ίδια ή παρόμοια πολιτική, για την εργατική εξουσία και την αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: